Anatomie van het beeldverhaal

 24,95

Beschrijving

Inhoud
Hoe maak je een strip, cartoon of zelfs een hele graphic novel zonder te vervallen in clichés en het bewandelen van platgetreden paden?
Beeldverhalen zijn van alle tijden, maar zeker nu is de beeldcultuur alom tegenwoordig: dag in dag uit blijven we urenlang gekluisterd aan een scherm, groot of klein. Het tekenen en uitwerken van personages en settings is één aspect. Het omzetten van een idee, een verhaal naar een geloofwaardige, beklijvende plot is een volgende stap. Dit boek is gegroeid uit een reeks workshops opgezet in diverse culturele centra. Een onmisbare tool voor hen die zich willen verdiepen in de “dirty little secrets” van het moderne beeldverhaal De auteur maakt je wegwijs in deze boeiende materie; weg van een klassiek plot in 3 bedrijven. Hier wordt een meer hedendaagse methode gepresenteerd die gebaseerd is op een organisch model, vertrekkend van personages uit het “echte” leven.
Essentiële stappen in het opzetten van een plot zijn: loglijn, thema, symbolische lijn en acties die gevoed worden door revelaties/nieuwe inzichten. Dit alles leidend naar een climax, resolutie en een nieuw evenwicht. De plottechnieken, gekend uit o.m. de filmwereld, worden ook belicht: Foreshadowing, Backstory, Chekhov’s Gun, Death Trap, Plot twists, Rode haring, In Medias Res, Bear on a beach, Mac Guffin Er Tan,gible asset, Explaining Jack, Deus ex machina, Rashomon, Stream of Consciousness, enz … Voor cartoonisten is “humor”het “bread S-butter”. Maar wat zijn de achterliggende mechanismen?

Over de auteur: Livinus woont in werkt in de Zuidelijke contreien van België, Namur, en is vooral actief in de wereld van grafiek (etsen, lino, litho), graphic novels, cartoons en streetart.
“Lemen Voeten” (2016) was zijn debuut, gevolgd door een cartoonreeks “Noir de Noir” en zijn nieuwste project `Mal ‘e Occhio” (het Kwade Oog).
Daarnaast tekende en schreef hij de verhaallijnen voor het project ‘The Far Side of the Minett” voor Esch Culturele Hoofdstad van Europa 2022.

Overige productgegevens
Reeks/Deel
Anatomie van het beeldverhaal

ISBN
9789464988345

Scenarist(en)
Cote Cedre

Tekenaar(s)
Cote Cedre

Uitgever
Livinus